Bursa
Az Bulutlu
17°
Başka Gazete

"Bu binalar bittiğinde en masumu o balkonlar olacak!"

2024.03.22 11:55 Son Güncellenme: 2024.03.22 12:07

Önceki gün bu sütunlarda Bursa'nın Osmangazi sınırları içinde yer alan Akpınar'daki dönüşüme "Yeri gelmişken soralım, 1050 Konutlar'daki bazı projelerde 50 santimlik açık çıkmalar kapalı olarak mı hazırlandı?" sözleriyle değinmiş ve eklemiştik:

"İmar Kanunu askıda mı?

Hane sayısı ve ticari birimlerde büyük artışa gidilen bölgede altyapı ve otopark sorunlarının nasıl çözüleceği kamuoyuna açıklanmalı.

Billboardlara bak işte yine yapıyoruz yazıyorsanız, nasıl yaptığınızı da anlatmalısınız."

Yazının ardından inşaat mühendisi bir okurumuzdan gelen mesajı aynen aktarmak istiyorum şimdi:

"Açık çıkmaların son durumunu görmek için bitmesini beklemeyin bence örnek dairelerde her şey görünüyor. Balkona giyinme odası yapmışlar zaten başka gardırop koyacak yerleri de yok ama şunu söyleyeyim bu binalar bittiğinde en masumu o balkonlar olacak."

Daha önce defalarca dile getirdik.

Bir kez daha ifade edelim:

Yönetmeliklere aykırı kapalı çıkmalar nedeniyle ilerleyen dönemde ruhsat iptali davalarıyla Akpınar'ın yeni bir çıkmaza sürüklenmemesi için hazırlanan projelerin acilen ilgili teknik akademik odalarda mesleki denetime tabi tutulması şart.

Öte yandan kamuoyunda Görükle mera, Ekokent projesi olarak bilinen; yüzde 77,31'lik çok büyük kısmı Kurtuluş Mahallesi sınırları içinde, yüzde 17,80'lik bölümü 30 Ağustos Zafer Mahallesi'nde, yüzde 4,89'luk kısmı ise Balkan Mahallesi sınırları içinde kalan, Nilüfer ve Büyükşehir meclislerinden geçen 1/1000 Ölçekli Nilüfer Batı Gelişme Bölgesi Uygulama İmar Planı hatırlarsanız yargıya taşınmıştı.

Plan hükümlerine göre minimum parsel büyüklüğü olan 5000 metrekareye uymayan çok büyük imar adalarının bulunduğu, bütün parsel maliklerinden temelde %45 Düzenleme Ortaklık Payı alındığı hâlde, parsellerin farklı kullanım alanlarına bağlı olarak farklı emsaller tanımlandığından eşitlik ilkesinin sağlanamadığı Ekokent'in planı yargı tarafından iptal edilecek mi göreceğiz.

Ayrıca yine plan hükümlerine göre Ekokent'in donatı alanları veya yollarla çevrili olan alan içerisinde uygulama yapılmak üzere tek tapu hâline getirilen imar adalarında uygulanacak emsal artışının gizli nüfus yoğunluğu artışına neden olacağı endişesi mevcut.

Bu arada mahkeme süreci devam ederken Ekokent'in 18. madde uygulamasının kontrolünü uygulamayı gerçekleştirenlerin yapması ne kadar doğru sorusunun da yanıtlanması gerektiği fikrindeyiz.

75 bin kişinin yaşaması öngörülen dile kolay tam 590,5 hektarlık alan üzerindeki planlamanın imar uygulamasında titiz davranılmalı düşüncesindeyiz.

Ekokent'in kabul edilen planına göre konut alanları maksimum 6 kat olacaktı.

Ticaret+konut için maksimum 8 katlı binalara izin verilecekti.

Ticaret+turizm alanları için de yaklaşık 51,50 metre yükseklik öngörülmüştü.