Bursa
Açık
12.5°
Başka Gazete

Bozbey'den dikkat çeken mesajlar: Gereği yapılacak!

2024.03.14 11:25 Son Güncellenme: 2024.03.14 11:38

Cumhuriyet Halk Partisi'nin (CHP) Bursa Büyükşehir Belediye Başkan Adayı Mustafa Bozbey, geçtiğimiz cumartesi gazetecilerle bir araya geldi.

Bozbey'e ilk sorum kanun ve yönetmeliklere aykırı şekilde, salt rant odaklı yapılan parsel bazlı imar değişiklikleriyle ilgiliydi.

"Yasada parsel bazlı plan değişikliği kalktı, yapılamaz. Ada bazlıya dönüştürüldü ama biz tam tersine ada bazlı da değil bütüncül plandan bahsediyoruz. Bir mahallenin tamamının planlanması lazım. Mahallenin bir bölümünün değil... Ya da birkaç mahallenin beraber planlanması lazım. Bunu yapmak için de vizyon 2050 dediğimiz Çevre Düzeni Planı ve onun altında yapacağımız kentsel dönüşüm planlarıyla, parsel bazlıya gerek kalmaksızın çözülmüş olacak tamamı. Yani Bursa'nın planını tamamen revize etmiş olacağız bir kere" dedi ve ekledi:

"Sadece Bursa'nın merkezinden bahsetmiyorum. Kentsel dönüşümle ilgili ilçelerimizde de sorunlar var. Onları da şu anda gözlem altına aldık. Çünkü sadece kentin içinde eğer bu anlayışı yayarsak doğru değil. On yedi ilçenin de bu konuda gerçekten beklentileri var. Elli yıllık, altmış yıllık, yetmiş yıllık binalar var, bunlar depreme dayanıksız. Bunların dönüşümünü de bizim sağlamamız gerekecek."

Bozbey'e ikinci sorum Bursa'da sayısı giderek azalan tarım alanlarındaki bitmeyen işgale dairdi.

"Bursa Ovası, Türkiye'deki en kıymetli tarım alanlarından bir tanesi. Bu ovayı kaybetmememiz gerekiyor" yaklaşımında olduklarını kaydetti.

Şöyle devam etti:

"Seçim dönemi, son birkaç yıldır pandemiden de kaynaklı, pandemi sonrası patlayan birçok şey var. Bir kere tarım alanlarını gerçekten korumamız lazım ve tarım alanlarıyla ilgili bir metrekare tarım toprağını korumak, sahip çıkmak zorundayız. Bunu yapacağız. Yapılanlarla ilgili hiç kimse kusura bakmasın. Net söylüyoruz. Çünkü pandemide öğrendik, üç şey geldi başımıza. Gıdaya ihtiyaç duyduk, tarımla ilgili. İkincisi, suya ihtiyaç duyduk. Üçüncüsü de enerjiye ihtiyaç duyduk. Bunu hep beraber yaşadık. Ben iş dünyasının da bu konuda çok daha bilinçli olduğunu görüyorum. Bunu da net söylüyorum bakın. İş dünyası da bu konuda tarım toprağının artık korunması lazım diye söylemeye başladı. Çok anlamlı bir şey bu."

Malum son dönemde hem Bozbey hem de CHP Bursa İl Başkanı Nihat Yeşiltaş sistematik şekilde itibarsızlaştırılmaya çalışılıyor.

Zira 2019'daki hataların tekrarlanmaması, sadece şahsi siyasi ikballerini düşünen akçeli zihniyeti hayli rahatsız ediyor.

Adaylık sürecinde umduğunu bulamayan CHP içindeki rant yapılanmasının unsurları, partinin yerel seçimde başarısız olması için iktidardan daha çok efor sarf ediyor.

Siyasi ahlaksızlıkta da açıkçası sınır tanınmıyor.

Gerçi, CHP Genel Başkanı Özgür Özel'in de katıldığı Bozbey'in çözüm toplantısında ortaya çıkan manzara örgütün hedefe kilitlendiğini, tezvir çıkaranların amaçlarına ulaşamadığını net şekilde göstermişti.

Ancak seçimin sonuna kadar bitmeyeceği ve sonrasında da devam edeceği görülen bu saldırıları organize edenlerin CHP'nin çatısı altında hâlâ varlıklarını sürdürmesi kabul edilebilir mi?

Bozbey, konuyla ilgili soruma şu yanıtı verdi:

"Hiç kimse merak etmesin. Hiç kimse de endişe etmesin. Gayet güzel gidiyoruz. İl Başkanı'mız burada. Milletvekillerimizle beraberiz. İlçe başkanlarımızla, belediye başkan adaylarımızla birlikte gerçekten kol kola 31 Mart'a giden bu süreçte inanılmaz bir birlikteliğimiz var. Örgütte de öyle. Siz o yazılanlara bakmayın. Onlar üç, beş kişi çıkar zaten. Sıkıntı değil. Onlar iftiranın, algının, yalanın peşindeler. Onların amaçlarını da biliyoruz. Sorun da değil. Onları zaten İl Başkanı'mız da takip ediyor. Onların gereği de yapılacak hiç merak etmeyin! Çünkü biz hem seçimi kazanacağız aynı zamanda da hizmetlerimizle de Bursa'da başarılı olacağız. Bakın başarılı olmak zorundayız da. Söylediklerimizi yapacağız. Çünkü biz bu kenti seviyoruz. Bu kentte çocuklarımızın gülümsemesi için gecemizi gündüzümüzü onların gülümsemesine harcayacağız. Emin olun hem İl Başkanı'mız hem milletvekillerimiz hem de ilçe başkanlarımız ve tüm örgütümüz buna hazırız. Uzun zamandır CHP üyeleri, örgütü bu denli. Kazanacağız duygusuna girmemiştir belki. İlk defa girmiş olabilir. İnanılmaz bir duygu var. Onun için sorun yok."

Sakin ve kararlı bir proje tanıtım toplantısı

Abartılı vaatlerden uzaktı.

Söylemlerinin odağında hep 'insan' vardı.

Cumhuriyet Halk Partisi'nin Mudanya Belediye Başkan Adayı Deniz Dalgıç'ın dünkü proje tanıtım toplantısında sosyal belediyecilik vurgusu ön plana çıktı.

Bilinçli seçmen kitlesine seslendiğinin farkındaydı.

Belki de bu nedenle doğrudan halkın beklentilerini karşılamaya yönelik, sakin bir sunum yaptı.

Mudanya'nın afetlere karşı dirençli hâle getirilmesi Dalgıç'ın en önemli hedefi.

"Mudanya'nın kaynaklarını Mudanya'da yaşayan insanlarımızın kullanımına sunacağız, rant odaklarına alan açmayacağız. Tarihî yapıların kimliklerine uygun bir şekilde güçlendirilmesini sağlayacağız" sözleri ise kentsel dönüşümlerde izleyecekleri anlayışın özetiydi.

Geçmişte ben yaptım oldu yaklaşımından çok çeken ilçede her adımı Mudanyalılarla istişare ederek atacaklarını açıkladı.

Ulaşım ve kentsel dönüşüm projelerinde akademik odalarla katılımcı bir süreç izleyeceklerini vurguladı.

Mudanya Belediye Başkanı Hayri Türkyılmaz, Deniz Dalgıç'ın projelerini tanıttığı toplantıya katılmayarak şaşırtmadı.

Bu bağlamda Dalgıç'ın sunumunun ardından söz alan Mustafa Bozbey'in, "Hayri Türkyılmaz'a hizmetlerinden dolayı teşekkür ederim. Bizim küsme, darılma gibi bir düşüncemiz asla olmamalı. Ben de aday olmayabilirdim. Kırdığım kişiler varsa özür diliyorum. Bizim küs kalmaya hakkımız hiç yok. Hele CHP üyesi olarak partimizin bize emrettiğinin dışına çıkmaya hiç hakkımız yok" sözleri anlamlıydı.