Bursa
Açık
3.7°
Başka Gazete

Bir tarlaya daha elveda, yeni konutlara merhaba!

2023.12.27 10:29 Son Güncellenme: 2023.12.27 10:36

Bursa Nilüfer'de Çamlıca ormanının dibinde tarla vasfında parsel olur mu olmaz (!) düşüncesiyle olsa gerek herhâlde arazideki direğe asılan imar değişikliği ilanını yan sitedeki bir sakinin görmesiyle başlamış hikaye.

Parselin komşu sitesindekiler hemen örgütlenmişler.

Biraz araştırdıklarında şunu görmüşler:

Söz konusu parsel yürürlükteki 1/5000 ölçekli Nilüfer Nazım İmar Planı kapsamında 'Kısmen Orman ve Kısmen Yol Alanı'nda kalıyorken Büyükşehir Belediyesi, söz konusu parselin niteliğini 'Kısmen 200 kişi/hektar Gelişme Konut Alanı ve Kısmen de Park Alanı' olarak değiştirmiş.

Bakın yukarıdaki ve aşağıdaki görsele.

Planda orman olarak gösterilmiş...

Ancak yazının başında ifade ettiğimiz gibi Çamlıca ormanının dibinde tarla vasfında parsel olur mu olmaz, yanında site varsa burada da olmalı her boş parsel mutlaka ekonomiye kazandırılmalı düşüncesiyle hareket edilmiş olsa gerek!

Komşu sitenin sakinleri, Büyükşehir Belediyesi'ne itirazda bulunmuş...

50 kişi şöyle demiş İmar ve Şehircilik Dairesi Başkanlığı yetkililerine:

"Mekânsal Planlar Yapım Yönetmeliği'nde imar planı değişikliği; plan ana kararlarını, sürekliliğini, bütünlüğünü, sosyal ve teknik altyapı dengesini bozmayacak nitelikte, kamu yararı amaçlı, teknik ve nesnel gerekçelere dayanılarak yapılır.

Yoğunluk artıran veya kentsel ulaşım sistemini etkileyen imar plan değişikliklerinde, kentsel teknik altyapıya yönelik etkilerin belirlenmesi ve gerekli önlemlerin alınması amacıyla ayrıca kentsel teknik altyapı etki değerlendirmesi raporu, analizi hazırlanır veya hazırlatılır hükümleri yer almaktadır.

Söz konusu parsele yönelik onaylanan plan değişikliğinin de yukarıdaki yönetmelik hükümleri doğrultusunda yapılması gerekmektedir.

Söz konusu değişiklik, bu yönetmeliğe aykırı olarak, teknik ve nesnel gerekçelere dayanmadığı gibi noktasal ve parçacıl karar üretilmiş ve kamu yararı gözetilmeden yapılmıştır. Ayrıca söz konusu parsele yönelik onaylanan plan değişikliği ile bölgedeki yapı yoğunluğu artacak ve orman alanı azaltılarak yeşil alan kullanımı da azalmış olacaktır."

Mekânsal Planlar Yapım Yönetmeliğine aykırı olması, yapı yoğunluğunu artırıcı olması, parçacıl olarak yapılması ve plan bütünlüğünü bozucu nitelikte olması nedeniyle, Bursa Büyükşehir Belediye Meclisi'nin 17.10.2023 tarih ve 1390 sayılı kararı ile onaylanan 1/5000 ölçekli Nilüfer Nazım İmar Planı Değişikliğine askı ilan süresi içinde itiraz edilmiş.

Ancak bu itirazlar reddedilmiş.

İşin ekonomik yönünü ıskalamış Kavakdere Sitesi sakinleri!

Nilüfer'de her boş parsel değerlendirilmeli!

Mesele rant ise Mekânsal Planlar Yapım Yönetmeliğini kimsenin umursamadığı hâlâ nasıl idrak edilemedi!

Ormanında dibinde bunca zaman o parselin boş kaldığına şükredilmeli!

Nilüfer'de ilçe belediyesi sosyal demokratlık uğruna her yeri fahiş emsalli inşaatlarla doldururken, kamu alanlarını müteahhitlere peşkeş çekerken, merayı dahi betonlaştırırken iyi oluyor da Büyükşehir bir tarlada plan değişikliği yapıyor çok mu yani!

Biraz da onlar sosyal demokrat olmak istemiş belli ki!

Mevcut düzen değişmez ise 4 blokta yaşayacağa benzeyen yeni komşularınız hayırlı olsun, bizden söylemesi!