Bursa
Parçalı Bulutlu
12.1°
Başka Gazete

Belediyeyi gölgede bırakacak rant projesine dava!

2023.07.11 10:06 Son Güncellenme: 2023.07.11 10:06

Nilüfer Belediyesi'nin hemen yanında bulunan, eskiden otopark olarak kullanılan maliye hazinesine ait ticaret alanı için yapılan plan değişikliği bir anlamda bardağı taşırmıştı.

Aleni şekilde işlenen kent suçu, CHP Bursa örgütünde de büyük rahatsızlığa yol açmıştı.

Ayyuka çıkan rant iddialarının ardından başlatılan disiplin süreci; Nilüfer Belediyesi Başkan Yardımcısı, Bursa Büyükşehir Meclisi Grup Sözcüsü Osman Ayradilli'nin CHP'den ihraç edilmesiyle noktalanmıştı.

Plan değişikliğinin kabul edildiği Büyükşehir Belediyesi meclis toplantısında, CHP'li Gemlik Belediye Başkanı Mehmet Uğur Sertaslan şu ifadeleri kullanmıştı:

"Beni rahatsız eden bir şey var. Eğer kamu bir yeri satacaksa önceden plan değişikliği yapsın. Bedelini buna göre de tahsil etsin. Sattıktan sonra satın alan firmanın teklifi üzerine emsal artırıyoruz. Yükseklik artırıyoruz. Allah var, içimden geçen şudur bu konuda alınmış bütün kararları iptal etmemiz lazım. Çok sıkıntılı bir konu bu. Bütün meclis üyelerimiz sonunda bununla alakalı sıkıntıya düşecek, herkesin haberi olsun. Benim içime sinmiyor bu iş. Doğru iş değil. İhale ile satılmış, ihaleden sonra devletin sattığı yerin planında ederini yükseltecek hareketler yapıyoruz."

Gelin, CHP Bursa İl Başkanı Turgut Özkan'ın da cesurca karşı duruş sergilediği bu rant odaklı plan değişikliğinin detaylarını ibret olması açısından, geçtiğimiz 21 Haziran'da bu sütunlarda yayınlanan "Turgay Erdem, Nilüfer, rant ve Mehmet Uğur Sertaslan..." başlıklı yazıdan alıntılarla bir kez daha hatırlatalım:

"Nilüfer Belediyesi'nin hemen yanında otopark olarak kullanılan maliye hazinesine ait ticaret alanı geçtiğimiz sene 69 milyon liraya satılmıştı.

İhsaniye mahallesi Emniyet caddesinde bulunan 7936 ada 2 parseldeki yeri Ona Gayrimenkul Geliştirme Yatırım ve İnşaat AŞ satın almıştı.

Bu satışın ardından CHP'li Nilüfer Belediye Başkanı Turgay Erdem, "Maliye hazinesine ait bu yerin satışından bizim belediyemize 5 kuruş girmedi. İmar planında ticaret alanı geçiyor ancak emsali yok. Bununla ilgili planın da satışın yapıldığı Ankara'da hazırlanacağını düşünüyoruz. 13 katlı bir yapı olmamalı. Sadece 3-4 katlı ticaret kullanımı olabilir ancak 13 katlı ticaret artı konut yapılacaksa yazık olur. İtiraz ederiz. Hanlar Bölgesi gibi açık çarşılı planlama gerçekleştirilmeliydi, mevcut planlarda ilk baştaki amacı buydu" açıklamasını yapmıştı.

Ancak sonra ne olduysa Başkan Erdem'in değişti tavrı.

6187,29 metrekarelik satılan yer ve yanında bulunan Nilüfer Belediyesi mülkiyetindeki 500 metrekarelik arsa vasfındaki parselle ilgili plan değişikliğine gidildi.

Plan değişikliğini Ankara değil, Nilüfer Belediyesi gerçekleştirdi!

Üstelik söz konusu yer 1/5.000 Ölçekli Nilüfer Belediyesi Nazım İmar Planı'nda 'Tali İş Merkezleri Alanı' olarak tanımlıyken yani Agora Çarşısı, Hanlar Bölgesi gibi yüksek katsız mütevazı çarşı olarak planlanmışken Nilüfer Belediyesi'nin 1/1.000 Ölçekli Uygulama İmar Planı Değişikliği ile 21,50 metre yüksekliğinde (7 kat imar) belediyeyi gölgede bırakacak ticari yapı önerisi karşımıza çıktı.

Başkan Turgay Erdem'in bir sene önce söylediği "Sadece 3-4 katlı ticaret ticaret kullanımı olabilir. Hanlar Bölgesi gibi açık çarşılı planlama gerçekleştirilmeliydi, mevcut planlarda ilk baştaki amacı buydu" ifadelerinin tam tersi bir planlamaya yine Turgay Erdem tarafından imza atıldı.

'Sosyal demokrat' bir duruş adına ilk andan itibaren bu satışa yüksek sesle karşı çıkmak, kamu arazilerinin özel şirketlerin kullanımına açılmasına tepki göstermek yerine kamu arazilerini özel şirketler için satıştan sonra daha değerli hâle getirecek plan değişiklikleri yapmak gerekirdi elbette ki!

Başkan Turgay Erdem, bu plan değişikliğine imza atarak ne kadar ranttan uzak olduğunu, tam bir sosyal demokrat kimliğe sahip bulunduğunu; Ona Gayrimenkul Geliştirme Yatırım ve İnşaat AŞ'nin kazancına kazanç katacak plan değişikliği yaparak bir kez daha tescilledi!

Kendisiyle çelişse de sosyal demokratlık uğruna çelişti!

Kamu yararı bulunmayan, belediyeyi gölgede bırakacak, bölgenin dokusuna uyumsuz, Nilüfer'i âdeta hançerleyecek bir plan değişikliği üstelik seçim öncesi bizzat Turgay Erdem tarafından imzalandı yani.

Ranta kurban edilmeye çalışılan o parseller ilk olarak hastane alanı olarak planlıydı.

Daha sonra alan, Agora Çarşısı gibi yüksek katsız bir ticari alana çevrilirken bugün geldiğimiz noktada Nilüfer Belediyesi'ni gölgede bırakacak bir kütle özel firma için onaylanmıştı."

Yeri gelmişken altını tekrar çizmek gereklidir:

Nilüfer Belediye Başkanı Turgay Erdem, bu projeyle ilgili tavrının neden değiştiğini kamuoyuna açıklamak mecburiyetindedir!

Devam edelim...

Mimarlar Odası Bursa Şubesi, şu gerekçelerle plan değişikliğine itirazda bulunmuştu:

"Anılan parseller 1984 yılında onaylanan 1/1000 ölçekli Fethiye-İhsaniye Uygulama İmar Planında 'Hastane Alanı' olarak planlanmıştır. Daha sonra Nilüfer Belediyesi'nce 14.03.2005 tarihinde yapılan plan değişikliği ile açıklama raporunda da belirtilen 1/5000 ölçekli Nazım İmar Planında "Tali İş Merkezleri Alanı"na çevrilmiştir.

Tali İş Merkezi tanımı "Birçok iş görüler için kentin özeğine bağlı olmakla birlikte, çevresinde yaşayan küçük toplulukların tecimsel, ekinsel, dinlenme ve eğlenme ile ilgili vb. gereksinimlerini bir ölçüde karşılayabilen ve kent büyüdükçe sayıları da artan ikincil önemdeki kent özekleri" olmasına karşın söz konusu plan değişikliğiyle bu tanımdan uzak yoğun bir yapılaşma koşulu getirildiği...

Plan değişikliği yapılan parselin çevresindeki yol dokusuna bakıldığında zaten mevcut halinde trafik sorunu yaşandığı, en geniş yolun 12 metre olduğu ve Bursa Büyükşehir İmar Yönetmeliği 9. Madde a bendine göre en fazla 4 kat olabilecekken anılan parsel için plan değişikliğinde 7 kat verildiği...

Açıklama raporunda parsellerin çevresindeki yükseklikleri örnek gösterilen parsellerde yapılaşan inşaatların ise "Bursa Bölge İdare Mahkemelerince iptal edilen plan değişikliklerine sahip Kentsel Dönüşüm planları" olduğu ve emsal olarak alınamayacağı tespit edilmiştir."

Malum akademik itiraz dikkate alınmadı ve plan değişikliği Büyükşehir meclisinde kabul edildi.

İtirazın sonuçsuz kalması nedeniyle Mimarlar Odası Bursa Şubesi, Bursa Büyükşehir Belediyesi ve Nilüfer Belediyesi'ne karşı plan değişikliğinin iptali istemiyle dava açtı.

Davanın gerekçesinde söz konusu plan değişikliğinin İmar Kanunu'na aykırılıkları tek tek sıralandı.

Ayrıca plan değişikliği kararlarının yürütmesinin durdurulması da istendi.

Yargı süreci nasıl seyredecek, yürütmeyi durdurma kararı verilecek mi; hep birlikte takip edeceğiz...

Bu utanç birilerine yetecek mi onu da yine hep birlikte göreceğiz!