Bursa
Parçalı Bulutlu
18.9°
Başka Gazete

Beklenen oldu: Nilüfer Belediyesi o arsayı kat karşılığı satıyor!

2023.07.14 11:47 Son Güncellenme: 2023.07.14 11:47

Nilüfer Belediyesi'nin hemen yanında otopark olarak kullanılan İhsaniye mahallesi Emniyet caddesinde bulunan 7936 ada 2 parseldeki maliye hazinesine ait ticaret alanı 69 milyon liraya Ona Gayrimenkul Geliştirme Yatırım ve İnşaat AŞ'ye satıldıktan sonra, Nilüfer Belediyesi tarafından gerçekleştirilen rant odaklı plan değişikliğinin detaylarını bu köşede daha önce çokça ele aldık.

İlk başta satışa karşı çıkıp, "Hanlar Bölgesi gibi açık çarşılı planlama gerçekleştirilmeliydi, mevcut planlarda ilk baştaki amacı buydu" açıklamasını yapan Nilüfer Belediye Başkanı Turgay Erdem'in yaklaşık bir sene sonra söylediklerinin tam tersi bir planlamaya imza attığını da aktardık.

Söz konusu yer 1/5.000 Ölçekli Nilüfer Belediyesi Nazım İmar Planı'nda 'Tali İş Merkezleri Alanı' olarak tanımlıyken yani Agora Çarşısı, Hanlar Bölgesi gibi yüksek katsız mütevazı çarşı olarak planlanmışken Nilüfer Belediyesi'nin 1/1.000 Ölçekli Uygulama İmar Planı Değişikliği ile 21,50 metre yüksekliğinde (7 kat imar) belediyeyi gölgede bırakacak ticari yapı önerisi karşımıza çıkmıştı!

Kamu yararı bulunmayan, belediyeyi gölgede bırakacak, bölgenin dokusuna uyumsuz, Nilüfer'i âdeta hançerleyecek plan değişikliğinin iptali ve yürütmenin durdurulması istemiyle Mimarlar Odası Bursa Şubesi tarafından dava açılmıştı.

6187,29 metrekarelik satılan yerin bitişiğinde, Nilüfer Belediyesi'nin mülkiyetinde 500 metrekarelik arsa vasfında bir parsel de vardı.

Rant odaklı plan değişikliği, Ona Gayrimenkul Geliştirme Yatırım ve İnşaat AŞ'ye satılan yerle birlikte Nilüfer Belediyesi'nin mülkiyetindeki 500 metrekarelik arsa vasfındaki parseli de kapsamıştı.

Yani aslında belediye kendi mülkiyetindeki alanı da daha önce gözden çıkarmıştı.

İddiayı ilk olarak geçtiğimiz 3 Mayıs'ta gündeme taşımıştık bu sütunlarda.

"Nilüfer'de neler oluyor? Belediye o arsayı kat karşılığı satacak iddiası" başlıklı yazıda şu ifadeleri kullanmıştık:

"Edindiğim son bilgi Nilüfer Belediyesi'nin kendi mülkiyetindeki 500 metrekarelik arsayı Ona Gayrimenkul Geliştirme Yatırım ve İnşaat AŞ'ye satacağı!

Satış işleminin kat karşılığı gerçekleştirileceği; belediyeye, belediyeyi gölgede bırakacak rant projesinden bir bölüm verileceği söyleniyor.

Bu iddia doğru mudur?

Yanıt gelirse kamuoyu ile paylaşmak isteriz.

Süreci takip etmeyi sürdüreceğiz...

Son olarak şunu belirtmeliyiz:

Söz konusu konu aslında partiler üstü bir meseledir.

Bursa'nın daha da içinden çıkılmaz bir noktaya sürüklenmemesi, Nilüfer'in de daha fazla ranta kurban edilmemesi için sosyal demokratlıkla bağdaşmayan uygulamaların acilen önüne geçilmesi gerekmektedir.

Aman seçim öncesi sessiz kalalım, zararı olur yaklaşımıyla sosyal demokratlık kisvesi altında Bursa'ya ihanet edilmesine asla müsaade edilmemelidir.

Bu yaklaşımın aksi ilkesizliktir.

Ranttan beslenmektir.

Rant ittifakının Bursa'yı da Nilüfer'i de ne hâle getirdiği ise herkes tarafından gayet iyi bilinmektedir."

10.07.2023 tarihli meclis kararı, gündeme getirdiğimiz iddiayı doğruladı:

7936 adada bulunan 1 ve 2 parsellerin tevhid edilmesi; kat karşılığı inşaat için asgari inşaat payı oranı %50'den az olmamak kaydıyla belediye hissesine karşılık Kat Karşılığı İnşaat Sözleşmesi yapılması için Nilüfer Belediye Başkanı Turgay Erdem'e yetki verilmesi kararlaştırıldı!

MHP Nilüfer İlçe Başkanı Levent Karakoç, geçtiğimiz nisan ayında plan değişiklikleriyle ilgili bir basın açıklaması yapmıştı.

Karakoç, "Herkes tarafından bilinir ki gelişmiş ülkelerde belediye başkanlıklarının birçoğu özellikle arsa, arazi ve diğer gayrimenkullerini satmak konusunda çok dikkatli ve hassasiyet içersindedir. Kişi başına düşen park, yeşil alan ve sosyal donatı alanları metrekare olarak hayli yüksektir. Bizim bazı yerel yönetimlerimiz ise arsa ve arazilerini sattıktan sonra yeşil alan, rezerv imar alanı ve park alanları için kamulaştırma marifetiyle çözüm aramaktadırlar" ifadelerini kullanmıştı.

Şöyle devam etmişti:

"Buradan yola çıkarak sormak gerekirse Nilüfer Belediye Başkanlığı hizmet binasına yakın, kendi uhdesinde bulunan 500 metrekare ticari imarlı arsada plan değişikliğine gitmiş midir?

Plan değişikliğine gidildiyse Nilüfer Belediye Başkanlığı'nın bu arsa ile ilgili tasarrufu ne olacaktır?

Adı geçen arsanın satışı ilerleyen günlerde karşımıza çıkacak mıdır? (7936 ada 1 parsel)

Hemen bitişiğindeki yaklaşık 6.2 dönüm alanın (7936 ada 2 parsel) Özelleştirme İdaresi Başkanlığı tarafından satılmasının ardından Nilüfer Belediye Başkanlığı'na ait parselde plan değişikliğinin amacında yeni bir satış beklentisi ve ilişiği var mıdır?

Bölgenin estetiğini bozacak kat yüksekliğine izin verilmiş midir? 21.50 metre öngörülen yükseklik bölgedeki genel yükseklikle uyumlu mudur?

Nilüfer Belediye Başkanlığı'nı ilçemizde her geçen gün artış gösteren nüfus ve araç yoğunluğu ve deprem gerçeği göz önüne alındığında adı geçen arsayı kamu yararına kullanması gerektiğini tekrar hatırlatarak arsa ve arazi satışlarında daha duyarlı olmaya davet ediyoruz."

Karakoç, konuyla ilgili bugün de bir basın açıklaması yaptı.

Şu ifadeleri kullandı:

"Nilüfer Belediyesi'nin hemen yanında bulunan, eskiden otopark olarak kullanılan maliye hazinesine ait ticaret alanı için yapılan plan değişikliği bir anlamda Nilüfer'de yaşanan rant ilişkilerinde bardağı taşırmıştır. Gelinen nokta itibarıyla konu parti ve belediyenin iç meselesi olmaktan çıkmıştır. Şeffaf yönetim adına konunun muhatapları mertçe Nilüfer ve Bursa kamuoyunun önüne çıkarak tüm çıplaklığıyla yaşananları ve gerçekleri anlatmalıdır."

Ona Gayrimenkul Geliştirme Yatırım ve İnşaat AŞ için yapılan plan değişikliği CHP Bursa örgütünde de büyük rahatsızlığa sebebiyet vermiş, ayyuka çıkan rant iddialarının ardından başlatılan disiplin süreci; Nilüfer Belediyesi Başkan Yardımcısı, Bursa Büyükşehir Meclisi Grup Sözcüsü Osman Ayradilli'nin CHP'den ihraç edilmesiyle noktalanmıştı.

Ayradilli, CHP'den ihraç edildi ancak hâlâ başkan yardımcılığı görevini sürdürüyor.

Genel merkezdeki ihraca itiraz sürecinin bitmesi mi bekleniyor bilinmez ancak kendisinin; ihraç kararı genel merkez tarafından onaylansa da göreve devam edeceğini söylediği iddia ediliyor.

CHP'li bir belediyede CHP'den ihraç edilmiş bir belediye başkan yardımcısı olur mu?

Nilüfer'de son dönemde ne olmadı ki...

Bu da bir güzel olur!

Turgay Erdem başkanlığı sürdürüyor sonuçta.

Hâliyle yol arkadaşı da görevine devam etmelidir!