Bursa
Açık
7.2°
Başka Gazete

Altıparmak'ta ikinci Doğanbey tehlikesi!

2023.10.03 11:44 Son Güncellenme: 2023.10.03 12:02

Türk Mühendis ve Mimar Odaları Birliği (TMMOB) Mimarlar Odası Bursa Şubesi'nde Dünya Mimarlık Günü dolayısıyla dün basın açıklaması gerçekleştirildi.

Mimarlar Odası Bursa Şubesi, Şirin Rodoplu Şimşek başkanlığında kelimenin tam anlamıyla tarihî bir sorumluluk üstlendi.

TMMOB'un sahiden de ülkenin vicdanı olduğu Bursa özelinde Mimarlar Odası'nın aktif kent mücadelesiyle âdeta tescillendi.

Bursa'ya büyük zarar verecek çok sayıda plan ve projeye siyasi parti ayrımı gözetilmeksizin cesurca karşı duruş sergilendi.

Yargı; açılan davalarda, en azından mahkeme süreçleri tamamlanana kadar yürütmeyi durdurma kararları verseydi inanın bugün çok daha yaşanılabilir bir kentten söz edilebilirdi.

Elbette yerel siyasi yöneticiler bilim insanlarını dinlemeyi tercih etseydi yargıya zaten hiç iş düşmezdi!

Ancak Bursa'da bilhassa son dönemde çoğu zaman hep popülizm öncelendi.

'Algı'larla Türkiye'nin 4. büyük şehrinin yönetilebileceği zannedildi.

Tabii ki becerilemedi.

Bursa'yı plansızlığa mahkûm eden tutarsız ve vizyonsuz yerel siyasi irade nedeniyle hava, su, imar kirliliği had safhaya yükseldi.

Trafik keşmekeşi içinden çıkılmaz hâle geldi.

Ova katledildi.

Kaçak sanayi tesisleri tarım alanlarını mahvetti.

Şehir bilinçli şekilde kimliksizleştirildi.

Buna karşın akademik odalar kendileriyle diyalog kurulmak istendiğinde Bursa'nın doğru şekilde yönetilebilmesi adına kimseyi geri çevirmedi.

Hatta iş birliği protokolleri düzenlendi.

Altıparmak-Çarşamba bölgesini dönüştürmek için Mimarlar Odası, Şehir Plancıları Odası ve İnşaat Mühendisleri Odası ile basına kapalı şekilde imzalanan protokol de bunlardan biriydi.

Akademik odaların rehberliğinde yaklaşık 800 dönüm büyüklüğündeki alanda bilimsel bir dönüşüm planının hazırlanması için protokol imzalanması kıymetliydi.

Buna karşın planın hazırlık çalışmaları sürerken, Bursa Büyükşehir Belediye Başkanı Alinur Aktaş'tan yıl sonunda Altıparmak'a ilk kazmanın vurulacağı açıklaması geldi.

Altıparmak'la ilgili Büyükşehir'de bazı tasarımların ortaya çıktığı da kulağımıza gelmişti.

Herhâlde daha başlanmayan plan çalışması bitmişti!

Olan bitenden akademik odaların haberi var mıydı peki?

Dünkü basın toplantısında, Aktaş'ın ilk kazma vurulacak açıklamasıyla ilgili ne düşündüğünü sordum Mimarlar Odası Bursa Şubesi Başkanı Şirin Rodoplu Şimşek'e.

Söyledikleri dikkat çekiciydi:

"Envanter çalışmasını plan sürecine taşımayı yine akademik odalar olarak biz dillendirdik ve Büyükşehir bu anlamda olumlu tepki verdi ama bu yıl sonunda kazmayı vuracağız gibi bir süreç değil. Çünkü bu komplike bir planlama. Şehir Plancıları Odamız, Mimarlar Odamız, İnşaat Mühendisleri Odası, şu an protokolün resmî paydaşı ama süreç içinde bütün ilgili disiplinlerin yer alacağı ve ortak akıl olacaksa eğer masa başında hep beraber tasarıma başlayacağımız bir süreç başlayacak. Daha bu süreç başlamadı. Hikayesini yazacağız, biz öncelikle orada bölgenin planlama kurgusunu yapacağız."

Şöyle devam etti:

"Bir kere bilim ve teknikten uzak bir planlama süreci olamaz. Yıl sonunda kazma vurulacak noktada bir süreç değil ne yazık ki. Biz ikinci bir Doğanbey olmasın diye akademik odalar olarak bu sürecin içinde olmaya gayret ediyoruz. Doğru yönlendirme için elimizden geleni yapacağız. Eğer bu süreç böyle devam etmezse de gereken tepkiyi vereceğiz."

Başkan Şimşek, akademik odaların popülizme alet olmayacağının mesajını net şekilde dillendirdi.

Toplantıda yer alan Şehir Plancıları Odası Bursa Şubesi Başkanı Murat İlkme de ortada bir planın henüz bulunmadığını, analiz çalışmalarının sürdüğünü kaydetti.

Seçimden önce artacağı belli olan içi boş söylemlere çok kulak asmamak gerekli yani!

Yine de riskli yapı şerhi alıp birkaç kamu binasını yıkarak Altıparmak-Çarşamba'yı dönüştürüyoruz algısıyla Bursa'ya ikinci bir Doğanbey faciasının yaşatılması tehlikesine karşı tetikte beklenmeli!

Ciddi bir iştir dönüşüm, oyun oynamaya benzemez.

Bursa'yı ise oyuna getirmeye artık gücünüz yetmez!