Bursa
Açık
12.4°
Başka Gazete

Altınşehir'i bekleyen tehlike! 90 gün süre verildi

2024.01.05 10:12 Son Güncellenme: 2024.01.05 10:23

Herhâlde bilmeyen yoktur, son dönemde ülke genelinde ev sahipleriyle kiracılar arasında yaşanan gerilimleri...

Fahiş emsalli usulsüz inşaatların merkezi, Türkiye'de rantın başkenti Nilüfer'in Altınşehir mahallesinde yaşanan anlaşmazlık ise ciddi soru işaretleri barındıran süreci beraberinde getirdi.

İddiaya göre kiracısını göndermek isteyen mülk sahibinin başvurusuyla dubleks yapı üzerinde depreme dayanıklılık testi gerçekleştirildi.

Testin ardından Bursa Valiliği Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği İl Müdürlüğü tarafından söz konusu konut riskli yapı ilan edildi.

30'dan fazla villanın bulunduğu alanla ilgili ilçe belediyesinin gönderdiği "6306 sayılı Kanun Kapsamındaki Yapıların Tahliyesi ve Yıktırılması için Tebligat Tutanağı" başlıklı yazı riskli yapıya asıldı, maliklere muhtarlık ve e-Devlet üzerinden de bildirildi.

Söz konusu yazıda şu ifadelere yer verildi:

"Muhtarlıkta yapılacak ilanın son gününden itibaren başlamak üzere, riskli alanda kalan/riskli yapı olarak tespit edilmiş olan yapının tahliyesi ve yıktırılması için maliklere 90 (doksan) gün süre verilmiştir.

Bu süre içerisinde riskli yapı, maliklerce tahliye edilip yıktırılmadığı takdirde riskli yapının tahliyesi ve yıktırılması idari makamlarca yapılacaktır. İdari makamlarca yaptırılacak tahliye ve yıkımın masrafları maliklerden 6183 sayılı Kanuna göre tahsil edilecektir.

Riskli yapı olarak tespit edilen yapılarda; güçlendirme yapılmak istenilmesi durumunda; riskli yapının yıktırılması için verilen süre içerisinde, maliklerce, öncelikle güçlendirmenin teknik olarak mümkün olduğunun tespit ettirilmesi; güçlendirme projesinin hazırlatılması, 634 sayılı Kanun'un 19'uncu maddesinde belirtilen şekilde güçlendirme kararının alınması ve imar mevzuatı çerçevesinde güçlendirme ruhsatı alınması suretiyle güçlendirme yapılması mümkündür."

Bakalım nasıl ilerleyecek durum, takip etmeye devam edeceğiz süreci...

Altınşehir ve 23 Nisan mahalleleri daha önce zemin sıvılaşması iddialarıyla da gündeme gelmişti.

Ayrıca bölgedeki inşaatların çoğu fahiş emsalli.

25.010,90 metrekare parsel alanında 300 bin metrekarelik inşaat ruhsatları dahi kesildi!

Bursa'da çok sayıda, bazısı tartışmalı inşaat projesine imza atan şirketin müteahhiti, proje müellifi, yapı denetim firması, Nilüfer Belediye Başkanı Turgay Erdem, İmar ve Şehircilik Müdürlüğü'nde görevli bazı çalışanlar hakkında Mimarlar Odası Bursa Şubesi tarafından hatırlarsanız suç duyurusu da gerçekleştirilmişti.

Riskli yapı meselesine dönersek...

Bir okurumuz konuyla ilgili gönderdiği mesajda, "Altınşehir'de bölgedeki villaları dayanıksız diye yıkıp, kentsel dönüşüm adı altında çok katlı imar konusuyla ilgili dedikodu yapılmış. Acaba oturanları hem korkutup hem de ucuza elde edip yüksek katlı ranta geçiş mi düşünüyorlar" dedi.

Daha önce bu köşede defalarca ifade ettik.

Nilüfer'de plan değişiklikleri hayatı daha da kolaylaştırmak içindir!

Nilüfer'de neler yapabileceğiniz ya da neler yapamayacağınız hayal gücünüzün ne kadar zengin olduğu ile doğrudan ilintilidir.

Bonkör olmanız önemlidir!

Formülleri bilmeniz, doğru yüzdelik oranları tutturmanız da elzemdir!

Takıldığınız yer mi oldu, hiç korkmayın gerçi...

O müstehzi gülümsemesiyle büyük sosyal demokrat başkan, konuyla ilgili uzman ekiplerini kapınıza kadar gönderir!

Şartlar olgunlaşırsa bir tek imzayı da sizin için atıverir!

Çünkü sosyal demokrasi bunu gerektirir!