Bursa
Açık
10.1°
Başka Gazete

Akşener'in çarpıcı Bursa mesajı ve Büyükşehir adayları

2024.01.08 10:43 Son Güncellenme: 2024.01.08 12:49

Geçtiğimiz cuma günü Merinos Atatürk Kongre ve Kültür Merkezi'ndeydik.

İYİ Parti'nin Genel Başkan Meral Akşener'in katılımıyla düzenlenen başkan adayları tanıtım toplantısını takip ettik.

Organizasyon için İYİ Parti'ye tahsis edilen salon küçüktü.

Partililerin coşkusu ise büyüktü.

"Tam düştük dediğimiz zaman ayağa kalktığımız bir yer" şeklinde tarif ettiği, İYİ Parti'nin filizlendiği kent olan Bursa'da, yerel seçime hür ve müstakil girme kararının ardından gördüğü manzara Akşener'i memnun etti.

"AK Parti'ye ve CHP'ye gıcık olan Selçuk Türkoğlu'nu destekleyecek" dedi.

Şu Bursa vurgusu dikkat çekiciydi:

"Bursa'daki yolsuzlukları konuşabildiniz mi? Her iki taraf açısından söylüyorum... Mesela suç ortaklığını gördük mü!"

Akşener'in Nilüfer'de kurulan rant ittifakı bağlamında AK Parti ve CHP'ye yaptığı bu gönderme İYİ Parti'nin yerel seçim sürecinde Bursa özelinde izleyeceği stratejinin bir anlamda işaretiydi.

İYİ Parti'nin Bursa Büyükşehir Belediye Başkan Adayı'nın, mecliste de başarılı performansını sürdüren Bursa Milletvekili Selçuk Türkoğlu olduğu kısa süre önce kesinleşmişti.

Merinos'ta adaylığı resmileşen Türkoğlu, konuşmasından önce temizlik işçisi giysisi giydi.

"Bursa'yı çürümüşlükten, kirlilikten kurtarmak için bu giysiyi giydim. Yetki verirseniz Bursa'yı ranttan, kirden, pislikten kurtacağım" sözleri salondaki kuvvetli alkışlarla kesildi.

"Bursa'mızın plansız olduğu çıplak gözle bakıldığında dahi görülmektedir ama gerçek anlamda da plansızdır. 1998 yılında onaylanan 2020 çevre düzeni planı 3 yıl önce güncelliğini yitirmiş ama yenisi hâlâ yapılmamıştır. Uygulama imar planları da ana plandan uzaklaşmış değişe değişe adeta yamalı bohçaya dönmüştür" açıklaması kentin gerçek gündemine ne kadar hakim olduğunu gösterdi.

Plansızlığın Bursa'da yol açtığı sorunlara da değindi:

"Çevre Düzeni Planı bir şehrin anayasasıdır, koruyucusudur, geleceğidir, umududur. Eğer siz bu planı yapmazsanız şehir kendi dinamiklerini yaratacak ve bütün değerlerini, kaynaklarını canavarca yutacaktır. Eğer şehirde planlarınız olmazsa; afetlere direnemez, rezerv alan bulamaz, kentsel dönüşüm yapamazsın! Temiz hava soluyamaz, tarım yapamaz, şeftaliyi meyve suyu kutusunda görür, çeşmeden su içemezsin! Trafik sorununu çözemez, işine gidemez, evine dönemezsin! Karmaşada yoksulunu, kimsesizini bulamaz, yardımına koşamazsın!"

Ne kadar doğru tespitler değil mi?

Bursa'nın neden plansız bırakıldığını ise net şekilde şöyle özetledi:

"Plan olmazsa ne yapalım şehrimizin böyle bir projeye ihtiyacı vardı, planlı yerimiz de yoktu, o yüzden şurayı istediler biz de verdik gibi hamaset ile yandaşa parsel parsel verip rant sağlayabilirsiniz ya da vatandaşa senin yerin zaten plansızdı, değersizdi deyip ata yadigarı mallarına çökebilirsiniz. Yönetime geldiğimizde ilk iş olarak bütüncül bir yaklaşımla 2050 yılı 1/100.000 ölçekli Merkez Çevre Düzeni Planını acilen hayata geçireceğiz."

Bursa'nın kronikleşmiş sorunlarının bilim insanlarının rehberliğinde hazırlanacak bir çevre düzeni planını hayata geçirmeden asla çözülemeyeceğini bu köşede sıklıkla dile getirdiğimiz için Türkoğlu'nun planlamayla ilgili açıklamalarını uzunca aktarmak istedik.

"Bursa'da rant odaklarının, imar ağababalarının, imar talancılarının, beytülmala çökenlerin adayları zaten belli. Onlar ortada. Bursa seçmenini ne ölüme ne de sıtmaya mahkûm bırakmayacağız" çıkışını ise notlarımız arasına büyük harflerle kaydettik.

AK Parti'nin 26 şehirdeki belediye başkan adayları dün İstanbul'da Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan tarafından kamuoyuna ilan edildi.

Bursa'da Büyükşehir için mevcut Başkan Alinur Aktaş'la yola devam dedi AK Parti.

Alinur Aktaş, adaylığı duyurulduktan sonra "Bursa için en önemli projemiz 100 bin konutlu kentsel dönüşüm olacak" dedi.

Bursa'nın bir numaralı gündemi olmalı deprem gerçeği...

Hâliyle şu an için söylem bazında da olsa ilk proje mesajının depreme yönelik olması önemli.

Ancak öncelikle sonuçlandırılamadığı itiraf edilen Çevre Düzeni Planı bilim insanlarının rehberliğinde acilen hayata geçirilmeli.

Aksi takdirde 100 bin konutluk kentsel dönüşüm söyleminin de trafik sorununu iki senede gündemimizden çıkarıyoruz sloganı gibi sadece billboardlarda kalacağı, Bursa'nın kronikleşmiş sorunlarının çözülemeyeceği bilinmeli.

Aktaş'ın adaylığı duyurulduktan sonra sosyal medyada yapılan paylaşımlara bakılırsa Bursaspor da yerel seçimin önemli unsurlardan biri olacak gibi.

Şu anki anketlerde önde olduğu gözüken CHP'nin Bursa Büyükşehir Belediye Başkan Adayı Mustafa Bozbey'in 2019'da seçimi az farkla nasıl kaybettiği çok belli.

CHP örgütü, geçen seçimdeki hataları tekrarlamaz, ilçelerde ranta bulaşmış kadroları temizleyip, doğru adaylarla yola çıkarsa...

Milliyetçi AK Parti seçmeninden direkt oy alabilecek Selçuk Türkoğlu faktörü, Ankara merkezli yatırımların da senelerdir tamamlanmaması hesaba katılırsa, AK Parti'yi zorlu bir seçim süreci bekliyor..

Hâliyle Aktaş'ın kadrolarını da gözden geçirmesi gerekiyor.

Nihai kararı verecek Bursalılar, adaylardan kentin gerçek gündemine ilişkin somut çözüm önerileri istemelidir.

Uzmanlar yıkıcı bir depremin kapıda olduğu gerçeğini sıklıkla dile getirmektedir.

Bursa için yarın çok geçtir.