Bursa
Parçalı Bulutlu
12.1°
Başka Gazete

AK Parti'nin ithal bakan sevdası, CHP'deki azalan şok, İYİ Parti, Memleket ve TİP...

2023.04.11 11:46 Son Güncellenme: 2023.04.11 11:46

Dün bu köşede ayrıntılarına yer verdiğimiz milletvekili adayları, CHP'nin Bursa örgütünde şok etkisi yaratmıştı.

AK Parti'nin listesi ise sönük kaldı.

Teşkilat içinde tepkilere de yol açtı.

Bursa 1. bölgede sırasıyla Efkan Ala, Refik Özen, Ahmet Kılıç, Emine Yavuz Gözgeç, Mustafa Yavuz, Ahmet Yıldız, İrfan Akkaya, Ömer Faruk Temiztürk, Semih Peksert, Mihrimah Kocabıyık yer aldı.

Bursa 2. bölgede de Mustafa Varank, Ayhan Salman, Osman Mesten, Emel Gözükara Durmaz, Muhammet Müfit Aydın, Mustafa Yıldırım, Fuat Alpaslan, Süleyman Çelik, Asuman Akçay Sakallı, Mustafa Kaya aday olarak açıklandı.

Faruk Çelik, Artvin'den aday gösterilirken geçmişte Bursa adına fayda sağlamamasına rağmen ithal bakan sevdasından vazgeçilmemesi şaşırtıcı karşılandı.

Toplumda karşılığı olan flaş bir isme de listede rastlanmadı.

İddiaya göre il yönetimi tarafından 'uyumsuz' olduğunu söylenen Mustafa Esgin'in tekrar aday gösterilmemesi için listelerin belirlenme sürecinde yoğun şekilde çalışıldı.

İl yönetiminin isteği gerçekleşti, Esgin tekrar aday gösterilmedi ancak Önder Matlı ikna edilemedi; Karacabey, Mustafakemalpaşa bölgesi boş kaldı.

Esgin, aday listesi belli olduktan hemen sonra "Türkiye kader seçimine giderken; makamlar-unvanlar teferruat, hedef Türkiye Yüzyılı'nı birlikte inşa etmektir" paylaşımını yaptı.

AK Parti'nin listesi CHP'deki şok etkisini de azalttı.

CHP'de birinci bölgede İsmet Karaca, ikinci bölgede ise Orhan Sarıbal milletvekili seçilebilmek için yoğun şekilde çaba gösterecek.

Sürükleyici ve toparlayıcı aday eksikliği AK Parti listesindeki bazı adaylara ekstra yük bindirecek.

Cumhur İttifakı'ndaki MHP'li adaylara Bursa özelinde daha çok iş düşecek.

Seçimdeki oy dağılımını ise liderlerin meydanlardaki performansı kadar adayların sahadaki başarısı da belirleyecek.

İYİ Parti'ye gelirsek...

1. ve 2. bölgede ikinci sıraların genel başkan kontenjanına ayrıldığı belirtilerek Bursa'da aday listeleri belirlenmeden önce üyelerin önüne sandık koyulmuştu.

O sandıktan çıkan karara da bir kişi hariç uyuldu.

Üyelerin seçiminde birinci bölge ikinci sırada yer alan Genel İdare Kurulu Üyesi Müberra Çakır'a listede yer verilmedi.

1. bölge ikinci sırada genel başkan kontenjanı ile Sevinç Atabay yer alırken 2. bölge ikinci sırada İbrahim Alagöz aday gösterildi.

Sevinç Atabay, Bursa dışından bir isim olduğu için eleştirilse de, üyelerin önüne konulan sandıkla ilgili süreçte bazı sıkıntılara tanıklık edilse de diğer partilere nazaran aday listesi tartışması neredeyse hiç yaşamadı İYİ Parti.

Birinci bölgede ilk sırada Selçuk Türkoğlu, ikinci bölge birinci sırada Hasan Toktaş'la seçmenin karşısına çıkılması mevcut atmosferde parti adına çok daha avantajlı hâle geldi.

Masa krizi malum sahanın gündemini de değiştirdi.

Türkoğlu ve Toktaş'ın çabası İYİ Parti'nin rüzgârını Bursa'da yeniden kuvvetlendirebilir.

Diğer adaylar Yüksel Yılmaz ve Şeyda Şahin'in çalışmaları da Bursa birinci bölgede İYİ Parti adına tabloyu pozitif yönde değiştirebilir.

Son olarak şunu belirtelim:

Memleket Partisi ve Türkiye İşçi Partisi (TİP) Bursa'da karşılık bulabilecek dikkat çeken isimlere listelerinde yer verseydi ciddi oranda tepki oyu toplayabilirdi.

TİP ikinci bölgede aday çıkarmadı.

Birinci bölgede de şu var denilebilecek bir isim listeye konulmadı.

Memleket Partisi'nin listesinin Bursa'yla ilgisi de açıkçası anlaşılamadı.