Bursa
Parçalı Bulutlu
18.5°
Başka Gazete

6 öğrenci feci şekilde can vermişti! Bursa'da ne değişti?

2023.04.05 10:01 Son Güncellenme: 2023.04.05 10:01

24 sene önce Bursa çok acı bir olaya tanıklık etmişti...

Okulda facia manşetini atmıştı 24 Şubat 1999'da Olay Gazetesi...

Haberin devamında büyük ihmali gözler önüne süren şu ifadelere yer verilmişti:

"Devletin yaptırdığı binanın çatı duvarı, şiddetli lodosa dayanamayıp öğrencilerin üzerine yıkıldı. 6 yavru feci şekilde can verdi. Zümrütevler'deki İhsan Dikmen 3 İlköğretim Okulu önce korkunç bir gürültüyle ardından çığlıklarla sarsıldı. Son yılların en şiddetli rüzgârına yenik düşen 'çatı kalkan duvarı' çökmüş, yerinden kopan yüzlerce tuğla teneffüs için bahçeye çıkan öğrencilerin üzerine yağmıştı.

Peki sorumlu sadece doğa mıydı?

Okulun ek binasını yapan ve aynı zamanda Yıldırım ve Büyükşehir Belediye meclislerinin FP'li üyesi Mehmet Adıgüzel 'inşaatta yapım kusuru' olduğu iddiaları üzerine gözaltına alındı. Okul yönetimi hakkında da soruşturma açıldı.

İnşaat Mühendisleri Odası Sekreteri Adem Özdemir binada 'yapım hatası' bulunduğunu öne sürerek "Bu duvarda destek duvarlar bulunmalı ayrıca kolon ve hatıllarla desteklenmelidir" dedi. Bölgede okul dışında hiçbir binada 'çatı' bulunmadığına dikkat çekerken Bayındırlık İl Müdürü Ali Özyurt, artık Yıldırım'daki binalarda çatı kullanımından vazgeçeceklerini açıkladı."

24 sene sonra bu hatırlatmayı neden yaptığımızı merak ediyorsanız hemen ifade edelim, yine yeni bir felaket bekliyor gibiyiz ne yazık ki!

Bursa Setbaşı Ortaokulu'ndaki tadilatla ilgili iddialara bu sütunlarda ilk olarak geçtiğimiz 04 Ocak'ta yer vermiştik:

"Okulda bir tadilat çalışması yürütülüyor. Ancak elimize ulaşan fotoğraflara baktığımızda çatı katı hayli zayıf gözüküyor. Duvarı tutan herhangi bir taşıyıcı yok. Çatının en az 5 metre kadar yükseltildiği ifade ediliyor. Binanın temeli, kolonu, kirişi, bu yükü taşımaya uygun mu? Tadilat projesi yapılıp buna bakılmış mıdır? Bilinmiyor... Bursa, bildiğiniz gibi bir lodos kenti. Çatının ve duvarın dayanıksızlığı okulda eğitim görecek çocukların hayatını riske atabilir. İlgili akademik odaların okuldaki tadilatı incelemesi, olası bir felaketi önleyebilir. Bir teknik gezi düzenlenmelidir. Öte yandan binanın 6 kata çıktığını da belirtelim. İnşaatta usulsüzlükler var mı? Bu da ayrıca ele alınmalı."

Bu iddiaları yetkililer yanıtsız bıraktı.

Kahramanmaraş merkezli depremlerin ardından ise Türkiye'nin geleceği öğrencilere ev sahipliği yapan okulların da gözden geçirilmesi, yeni yapılacak okulların teknik iş birliği bağlamında depreme dayanıklılık, enerji performansı ve sürdürülebilirlik gibi elzem konularda denetimini kapsayan bir protokol hazırlanmıştı.

Türk Mühendis ve Mimar Odaları Birliği Mimarlar Odası Bursa Şubesi, İnşaat Mühendisleri Odası Bursa Şubesi, Harita ve Kadastro Mühendisleri Odası Bursa Şubesi, Şehir Plancıları Odası Bursa Şubesi, Jeoloji Mühendisleri Odası Güney Marmara Şubesi, Jeofizik Mühendisleri Odası Bursa Şubesi, Çevre Mühendisleri Odası Bursa İl Temsilciliği, Peyzaj Mimarları Odası Bursa İl Temsilciliği, Makina Mühendisleri Odası Bursa Şubesi, Elektrik Mühendisleri Odası Bursa Şubesi ile Bursa İl Millî Eğitim Müdürlüğü arasında hazırlanan iş birliği protokolünün imzalanması Bursa Valiliği oluruyla karara bağlandı.

Tam imzalar atılacaktı ki İl Millî Eğitim Müdürü Serkan Gür görevden alındı.

Gür'ün yerine son depremlerde yıkımın en ağır olduğu il Hatay'dan Bursa'ya atanan yeni İl Millî Müdürü Seyit Ali Büyük, Valilik oluruna karşın hazırlanan protokolü imzalamama kararı aldı!

Geçtiğimiz ay yine bu köşede Mustafakemalpaşa Atatürk Ortaokulu, Mustafakemalpaşa Öğretmen Davut İlkokulu, İnegöl Şakir Lakşe İlkokulu, İnegöl Atatürk Ortaokulu ile ilgili elimize ulaşan bazı görselleri kamuoyuyla paylaştık.

Görsellerde korozyona uğramış kolon donatıları göze çarpıyordu.

Hâliyle güçlendirme yerine yıkılıp yeniden inşa edilmeleri gerekmez miydi sorusunun yanıtlanması gerekiyordu.

Güçlendirme yapıldığı söylenen söz konusu okullardaki çalışmanın incelenmesine de izin vermediği iddia edildi Müdür Büyük'ün.

Sorular da yine yanıtsız bırakıldı...

Yeri gelmişken tekrar belirtelim; Bursa İl Millî Eğitim Müdürlüğü'nde inşaatlardaki usulsüzlüklerle ilgili 2 milyarlık yolsuzluk soruşturması iddiası da henüz aydınlatılmadı.

Setbaşı İlköğretim Okulu'ndaki tadilat çalışmasıyla ilgili vatandaşların yaptığı başvuruların da yanıtsız kaldığı ifade ediliyor.

Kimden, ne saklanıyor?

Bursa'daki okullar güvenli mi?

Bazı yapılanmalar devrede mi?

Deprem tehdidi de kapıdayken tüm okullar acilen bilim insanları tarafından tarafsız bir gözle incelenmeli.

İddiaların üstü örtülmemeli.

Kamuoyuna şeffaflıkla bilgi verilmeli.