Bursa
Parçalı Bulutlu
17.8°
Başka Gazete

23 Nisan'da jeotermal akışkan tehlikesi! Pompa ile basılan su nereye gidiyor?

2023.04.04 10:02 Son Güncellenme: 2023.04.04 10:02

Nilüfer ilçesindeki 23 Nisan, Altınşehir, Özlüce ve Yüzüncüyıl mahalleleri sınırları içindeki 2018 yılından sonra artış gösteren jeotermal aktivite ve depremsel hareketlilik konusunda bilgiler içeren raporu hazırlayan, bir deprem olmasa dahi bölgedeki binaların çökme riski olduğuna dikkat çeken, tespitlerin yapıldığı bölgedeki jeotermal ruhsatın teknik sorumlusu, 4622 oda sicil numaralı Jeoloji Mühendisi Turgut Bilgin'den önceki gün çarpıcı iki mesaj daha geldi.

Bilgin, Jeoloji Mühendisleri Odası Güney Marmara Şubesi'yle de paylaştığı gözlemlerini bildirdi:

"Bursa Nilüfer ilçesi, küçük sanayi kavşağı kuzey yoncasının batı kısmındaki konut sahasında ortada yaklaşık 30 adet fore kazık jeotermal su içinde, inşaat sahasının duvar ile sınırında kanal şeklinde jeotermal su basmış durumda, bu sahadan pompa ile basılan su Altınşehir'e, Özlüce'ye doğru giden ıslah edilmiş dere kollarına veriliyor. Bu kanallar 6 ay öncesinde kuruydu, şimdi düşünün bu bölgede yer altı suyu+jeotermal akışkanın hacim olarak boyutunu, acil olarak harekete geçilmeli."

Jeoloji Mühendisi Turgut Bilgin, Bursa'daki termal zenginliğin betonlaştırıldığı Sıcaksu'daki inşaatla da ilgili dikkat çeken bilgiler verdi:

"Bursa Osmangazi ilçesi, Sıcaksu TOKİ inşaat alanında, yaklaşık çapı 100 mm. siyah renkli PE borular ile 100'lerce metre yüzeyden isale edilmiş hâlde görüntü var, sahada altyapı olarak rögarlar yapılmış, inşaat sahasının sağ tarafı güneydoğu kısmındaki reklam panolarına 30 metre uzaklıkta inşaat sahası içindeki rögardan sıcak su buharı gözlemledim, bu bizlere sahanın belirli yerlerinden sıcak su çıktığını ve PE borularla rögara deşarj edildiğini gösterir, jeotermal akışkanın deşarj edilmesi; zemini bozmadığı ve korozyon olmayacağı anlamını taşımaz, ileriye dönük hem inşaat döneminde hem de sonrasında problemin çözüldüğü anlamını taşımaz."

Bilgin'in tespitlerini ilettiği Jeoloji Mühendisleri Odası Güney Marmara Şubesi'nin de her iki konuyla yakından ilgilendiğini öğrendim.

Daha önce bu sütunlarda vurguladığımız üzere yetkililer iddialar karşısında sessizliğini korusa da acil olarak inceleme başlatılması gerektiği ortada.

Kaybedilen her dakikada yetkililerin sorumluluğu katlanmakta.

Ömrünü eğitime adadı... CHP'nin iddialı ve farklı aday adayı

CHP Bursa 2. Bölge Milletvekili Aday Adayı Engin Tamer Dede, dün Başka Gazete'yi ziyaret etti.

Dede, 37 yıllık eğitimci.

Meslek hayatının 6 senesi Hakkari Yüksekova'da geçti.

Bitlis ve Bursa'daki çeşitli ilköğretim okullarında da görev üstlendi.

Atatürk'ün ilke ve devrimlerinin izinde yeni nesiller yetiştirdi.

Eğitim-Sen'in kuruluşundan itibaren sendikal örgütlenmenin içindeydi.

Engin Tamer Dede, kısa adı İLKSAN olan İlkokul Öğretmenleri Sağlık ve Sosyal Yardım Sandığı'nın da Bursa temsilcisi.

İLKSAN'a 4 dönemdir farklı görüşlerdeki sendikalardan üyelerin de oylarını alarak seçildi.

Görüşmemizde, CHP'nin oylarını kesinlikle artıracağını dile getirdi.

Şöyle devam etti:

"Merkez sağdan da oy alabilecek adayların milletvekili listelerinde bulunması gerektiğini düşünüyorum. İl başkanlığında yakınlarımla basın açıklaması gerçekleştirmedim. Bursa'nın Ankara yolu altı diye bahsedilen mahallerinde halka iç içe olmayı tercih ettim."

Ardanuçlu olan Dede, Artvin camiasının da yakından tanıdığı bir isim.

Eğitim ve tarımla ilgili CHP Genel Merkezi'ne sunduğu projelerin Ankara'da beğeniyle karşılandığını da belirtelim.

Temiz siyaset için evvela aday profillerinin değişmesi gerektiği düşüncesindeyiz.

İlkelerden taviz vermeden farklı kesimlerden de oy alabilecek isimlere aday listelerinde yer veren partilerin avantaj sağlayacağı fikrindeyiz.