Bursa
Açık
3.7°
Başka Gazete
Selahattin Adıgüzeller
Selahattin Adıgüzeller
sadiguzeller@gmail.com

Tarihi Sanatoryumdan Yaşam Boyu Eğitim Merkezi'ne...

2023.09.26 09:49 Son Güncellenme: 2023.09.26 09:49

Uludağ Kirazlıyayla'da 1946 yılında yapılan Sanatoryum vardı.

Tarihi mimariye sahip bu yer yıllarca hastalığına şifa arayanlara yaşam kaynağı oldu.

Ne var ki, yıllar sonra sanatoryum misyonunu tamamladığı gerekçesiyle özelleştirilip önce otel olarak işletildi ardından Uludağ Üniversitesi'ne devredildi.

Üniversite de konaklama tesisi olarak yapıyı işletti, otellere kiraya verdi.

2000'de yapı Tarım ve Orman Bakanlığı'na devredildi.

Projesi, mimarlık tarihinin iki büyük ismi Anıtkabir'in mimarı Ordinaryüs Prof. H. Emin Onat ve Cumhuriyetimizin ilk kadın mimarı Prof. Dr. Leman C. Tomsu'ya ait tarihi bina adeta kaderine terk edildi...

Yıllarca atıl durumda kalan, yıkılıp yok olmaya yüz tutmuş tarihi Sanatoryuma 2014 yılında BTSO sahip çıktı.

Aslına sadık kalarak yapılan maliyetli ve uzun bir restorasyonla yeniden ülkemizin kültür varlıkları arasına kazandırıldı.

Bursa Business School markasıyla Yaşam Boyu Eğitim Merkezi olarak hizmet verecek bundan sonra...

İlk etkinliğini de dün gerçekleştirdi...

Uzay Kaşifleri Derneği'nin düzenlediği 34. Gezegen Kongresine dünyaca ünlü 70 Astronot ve Kozmonot katıldı...

Sanayi ve Teknoloji Bakanı Fatih Kacır'ın da katıldığı kongrenin ana temasının, Büyük Önder Mustafa Kemal Atatürk'ün "İstikbal Göklerdedir" sözünün olması Cumhuriyetimizin 100. yılına yakıştı...

Doğrusunu söylemek gerekirse, Bursa Business Scholl de Uludağ'a yakışmış!

Dünyaca ünlü bir otel zincirinin de otelcilik ve restoran hizmeti vereceği bu Yaşam Boyu Eğitim Merkezi'nde neler yapılacağını BTSO Başkanı İbrahim Burkay, özetledi:

"İş dünyası için üst düzey eğitimlerin verildiği, şirket toplantılarının, ulusal ve uluslararası düzeyde kongrelerin düzenlendiği, ülkemizin ve dünyanın önde gelen üniversitelerle işbirliği anlaşmalarının yapıldığı referans eğitim merkezi olacak burası... Uludağ'ı Türkiye'nin Davos'u yapma vizyonunun karşılığıdır bu tesisler... Uludağ bundan böyle yalnız kış turizmine hizmet eden değil yılın 12 ayı çekim merkezi olan turizm beldesi olacak..."

Dün, hem Yaşam Boyu Eğitim Merkezi'ni gezme hem de dünyanın dört bir yanından gelen astronot ve kozmonotların katıldığı Gezegen Kongresi'nin açılışına katılma fırsatı bulduk...

Tarihi Sanatoryumun bir eğitim merkezi olarak küllerinden yeniden doğmasına sevinirken, Uzay Kaşifleri Derneği Başkanı (ASE) Reinhold Ewald'ın şu cümleleriyle de gururlandık:

"Bu tarihi yerdeki güzel organizasyondan dolayı BTSO'ya ve GUHEM'e teşekkür ediyorum. Bursa'da olmaktan dolayı büyük bir mutluluk duyuyoruz. Organizasyonumuzda uzay biliminde önemli astronotlarımızı ağırlıyoruz. Uzay aleminde artık Türkiye'nin de olduğunu görmek memnuniyet verici..."

Kongrenin çay molası sırasında Burkay Başkan'a takıldım:

"Bursa Business School projesini, tarihi Sanatoryum elden gitti diye yüksekten uçanları da uzay yolculuğuna çıkarsanız mı acaba?"

Gülerek cevap verdi:

"Uzay olmaz ama onlara da Yaşam Boyu Eğitim Merkezimiz açık olacak!"