Bursa
Az Bulutlu
17°
Başka Gazete
Selahattin Adıgüzeller
Selahattin Adıgüzeller
sadiguzeller@gmail.com

Kazıkçı marketler!

2023.10.31 09:09 Son Güncellenme: 2023.10.31 13:38

Üç harfli zincir marketlerin ürünlerine keyfi zam ve stokçuluk yaptıkları, enflasyonu bilerek zıplatıp vatandaşı darda hükümeti zorda bıraktıkları iddiaları ülke gündeminden düşmeyen bir konu...

Hatırlarsınız;

Geçtiğimiz yıllarda benzeri suçlamalarla soğan patatesçi kabzımallar da karşılaşmış, depolarına baskınlar yapılıp ciddi cezalar kesilmişti.

Yerel yönetimler de tarladan satın aldıkları patates soğanı tanzim satış çadırları kurarak, ucuza satmıştı vatandaşa...

Zincir marketlerin hepsi olmasa da aralarında gerçekten enflasyonu suiistimal eden, ekonomik kriz fırsatçıları var.

Sadece üç harften oluşan marketler değil, diğerleri de reyonlarındaki etiketleri güncelleme hızında zamanla yarışıyorlar!

Daha önce ciddi anlamda para cezası kesiliyordu o marketlere ama bu da çözüm olmadı. Çünkü cezanın miktarını etiketlere yansıtıyor, onu da tüketiciden tahsil ediyorlar!

Fakat marketleri tamamen kapatma cezası da ekonomide serbest piyasayı benimseyen demokratik bir ülkeye yakışmaz...

Patronu cezalandıralım derken olan o marketlerde asgari ücret maaşıyla kasiyerlik, reyon görevlisi, temizlikçi ve forklift operatörü görevini aynı anda yapan çoğu üniversite mezunu gençlere olur!

Bir diğer tehlikesi de...

Ülkede her zam yapanı kapatmaya kalkarsak, özelde ve kamuda açık yer bulmakta güçlük çekebiliriz!

Peki ne yapılabilir?

TESK Başkanı Bendevi Palandöken ilginç bir öneride bulunmuştu geçtiğimiz günlerde...

Yasal düzenlemeyle zincir marketleri CEO'larını zincire vurmadan yola getirmeyi öneriyor...

Diyor ki;

"Hızlı tüketim malları dışındaki ürünlerle, kendi özel markalı ürünleri satmasınlar. İndirim kampanyası ve reklam bütçeleri sınırlandırılsın. Devlete lisans bedeli ödesinler. Kuralları belli olsun... Sabah on, akşam yedi açık olsun. Pazar günleri çalışmasınlar. Ekmek, sigara, et, alkollü içecek, mobilya, elektronik ve beyaz eşya, hırdavat, giyim ve ev tekstili, otomobil araç gereçleri satmasınlar..."

Palandöken Başkan'ın önerilerini ilgili bakanlıklar mutlaka dikkate alacaktır... Onlara ilave olarak bendenizin de naçizane birkaç önerisi var...

İşte kazıkçı zincir marketleri yola getirecek önerilerim:

* Alışveriş poşetlerinin üzerinde, "Kazıkçı market!" yazılsın...

* Market içinde kullanılan alışveriş arabalarına da, ehliyet, kasko, sigorta, fenni muayene ve otopark zorunluluğu getirilsin, her birinden vergi alınsın!

* Marketlerin içi labirent şeklinde düzenlensin, giren çıkamasın, çıkmayı başarana kasada ödül olarak ciddi indirim yapılsın.

* Hastanelerdeki yeşil, sarı, kırmızı alan uygulaması marketlerde de uygulansın, kampanyalı ürünler yeşil reyonlarda, son kullanım tarihi bitmek üzere olan ürünler sarı reyonlarda, zam gelecek ürünler de kırmızı reyonlarda satılsın...