Bursa
Az Bulutlu
15.7°
Başka Gazete
Selahattin Adıgüzeller
Selahattin Adıgüzeller
sadiguzeller@gmail.com

Enflasyon emeklileri!

2024.01.06 09:08 Son Güncellenme: 2024.01.06 09:08

Memur, işçi ve Bağ-Kur emeklilerinin maaş zam oranı açıklandığı gün, sosyal medyadan şu masum soruyu soruştum:

Memur, işçi, Bağ-Kur emeklisi aynı enflasyondan etkileniyorsa, maaş zam oranları niye farklı?

Aralarında en az 10 puan fark var!

Yanlış anlaşılmasın...

Memur emeklisine verilen zammı çok bulduğum aldıkları parada gözüm kaldığı için değil, işçi ve esnaf emeklisine verileni az bulduğum, aradaki farkın nedenini merak ettiğim için sormuştum...

Sonuçta, yıllık enflasyona bakılarak yapılıyor bu zamlar...

E o enflasyondan da memuru, işçisi, esnafı, çiftçisi, dulu, yetimi herkes aynı oranda etkilenmiyor mu?

Hepsi aynı marketlerden, fırınlardan, kasap ve manavlardan alışveriş ediyor aynı toplu ulaşım araçlarını kullanıyorsa, iğneden ipliğe gelen zamlardan, vergiden, kira artışlarından aynı şekilde etkileniyorlarsa, burada bir adaletsizlik yok mu?

Acaba, işçi ve esnaf emeklisine zammı TÜİK'in açıkladığı yıllık yüzde 64.77 oranına göre, memur emeklilerinkini ise bağımsız enflasyon araştırma grubu ENAG'ın açıkladığı yüzde 127. 21 oranına göre mi belirliyorlar?

Sosyal medyadaki paylaşımımın altına, aradaki zam farkını basitçe anlattılar memur emeklileri:

"Çalışırken bizim maaşlardan emeklilik payı için 3 lira kesilirken işçiden 2 lira esnaftan 1 lira kesiliyor. Zam farkı bu yüzden!"

Çalışan memur, işçi ve esnaf SGK kesintilerinde dedikleri gibi fark varsa eyvallah!

Yine de emekliler arasındaki maaş zam farkı bu kadar olmamalı!

Daha adil ve adaletli bir formül bulunmalı...

Yalnız emekli maaşlarında değil vergi sisteminde de!

Yoksa aradaki fark giderek uçuruma dönüşecek!

HAFTANIN NOTLARI...

*AK Parti'nin Pazar günü İstanbul'daki büyükşehir belediye başkan adaylarını açıklama töreninde Bursa da olacak mı? Hangi aday isim davet edilecek? Ben bu satırları yazdığım sırada henüz Ankara'dan aranan yoktu!

*İYİ Parti Genel Başkanı Meral Akşener, AK Parti'ye ve CHP'ye gıcık olanların partisinin Bursa büyükşehir belediye başkan adayı Selçuk Türkoğlu'na oy vermeleri çağırısında bulundu. Seçimlerde de "Mademki gıcıksın ver oyunu, sandıktan Selçuk Başkan çıksın!" sloganını kullanacakmış...

*CHP'nin Osmangazi Belediye Başkan adayının eski vekil Erkan Aydın olması kesinleştiği yazılıp söyleniyor. Bu ihtimalin CHP'lilerden daha çok AK Parti'nin dağlı Osmangazi aday adaylarını heyecanlandırdığı konuşuluyor. Neden acaba?

*Ortalık gripten geçilmiyor! Kamusu özeli hastanelerin acilleri dolup taşmış durumda... Vurulduğunuz aşılara, içtiğiniz boy sirkeli sarımsaklı kelle paçalara güvenmeyin, toplu taşıma araçlarında ve kalabalık ortamlarda maskenizi takmayı ihmal etmeyin! Dinleyin şu grip yazarı!