Bursa
Açık
10.8°
Başka Gazete
Selahattin Adıgüzeller
Selahattin Adıgüzeller
sadiguzeller@gmail.com

Atatürk ve sahte İmam!

2023.11.10 08:58 Son Güncellenme: 2023.11.10 08:58

"...Gazi Paşa yurt gezilerinin birinde Sinop limanına çıkar. Şehrin ileri gelenleri onu karşılar.

Karşılama heyetinde olanlara Gazi bir şeyler ikram etmek ister.

Soğutucuda yalnız bira vardır, herkese ikram edilir.

Gazi bir kişinin içmediğini görür ve "Siz, neden içmiyorsunuz?" dediğinde, "Haramdır, içmem!" der.

Bunun üzerine Gazi "Kur'an'ı Kerim'de nerede haram olduğunu yazıyor? Bana izah eder misin?" dediğinde, utanıp sıkılan adam, "Efendim, esasında ben buralara iş aramaya geldim. Bir iş bulamadım. Kendimi İmam diye tanıttım. Filanca camide imamlık yapmaktayım. Dini o kadar derinlemesine bilmem" der.

Gazi Paşa, imamın açık sözlülüğüne teşekkür eder ve Kur'an'ı Kerim'den 3-4 ayet okuyarak, numarasıyla beraber nerelerde haram olduğunu söylediğini belirtir ve ekler; "Biz bunu içiyoruz, günah işliyoruz. Allah affedicidir, Allah bizi affetsin. Burası sayfiye bir yer. Bir Ecnebi dinimizle ilgili sana bir sual eder de cevap veremezsen bu çok kötü olur" der.

Daha sonra İmam efendiye öğretmesi için Sinop müftüsünü görevlendirir ve "Bir dahaki gelişimde seni kendim imtihan edeceğim" der... "

Yukarıdaki satırları uzman psikolog ve tarih yazarı Kazım Yurdakul'un Akil Yayınları'ndan çıkan "ASİL KAN" adlı kitabından paylaştım sizlerle... (Sayfa: 176-177)

Kitabında, Büyük Önder'in İslam dini konusundaki bilgisini ve ilgisini gösteren ilginç birçok belgeli anılara yer vermiş Yazar Yurdakul...

Şunu da paylaşmak isterim...

Atatürk'ün kütüphanecisi Nuri Ulusu, "Atatürk bazı kereler çalışırken okuduğu tefsirlerin çok tesirinde kalırdı ve de "Hey büyük Allah'ım! Kur'an'a inanmayan kafirdir, bize nasıl yol gösteriyor? Bunları tüm Dünya'ya okutmalıyız!" diye söylenirdi. Sonra da o an yanındaki bizlere, "Okurken ruhum coşuyor, size de oluyor mu?" diye sorardı ama o anlarda gözleri hafifçe dalar ve kızarırdı, demiştir. Kur'an'da Atatürk'ün en çok dikkatini çeken surelerin başında Yasin Suresi gelir. Bir konuşmasında şöyle değinmiştir: "Evet, hakikaten Kur'an'da çok büyük hikmetler ve düsturlar var. Hele Yasin Suresi ne şahane yazılmıştır. Ben Kur'an'ı okumak istediğimde çoğu zaman Yasin Suresini okurum."

Ankara'da Meclisi 23 Nisan1920'de, mübarek bir Cuma günü dualarla ve kurbanlar kestirerek açan...

Milli Mücadele'yi Anadolu müftüsünün fetvasıyla başlatan...

1924 yılında çıkarttığı Tevhid-i Tedrisat Kanunu ile Protestanlığı yayan yüzlerce misyoner okulunu kapatan...

Kur'an-ı Kerim'i çok iyi bilen, tefsir yapan, meal veren; sohbetlerde, direkt konuya dair ayet ve tefsirini anlatan, Cumhuriyetimizin Kurucusu Gazi Mustafa Kemal Atatürk'ün bugün ölüm yıldönümü...

Onu rahmetle ve minnetle anıyor...

Gerçek imamların yetişmesi için kurdurduğu Diyanet İşleri Başkanlığı'ndan da vefalı bir Cuma hutbesi bekliyoruz...