Bursa
Puslu
15.5°
Başka Gazete

Şimşek'ten 'KDV' açıklaması: Doğru belgelendirme için yapıldı

2024.04.27 12:35 Son Güncellenme: 2024.04.27 12:36 - EKONOMİ

Hazine ve Maliye Bakanı Şimşek, gıdadaki KDV istismarını önlemeye yönelik Resmi Gazete'de yayımlanan düzenlemenin, işletmelerin vatandaştan aldığı KDV'nin doğru belgelendirilmesi için yapıldığını açıkladı.

Şimşek'ten 'KDV' açıklaması: Doğru belgelendirme için yapıldı

Hazine ve Maliye Bakanlığı, Resmi Gazete'de yayımlanan yeni bir tebliğ ile lokanta ve kafelerdeki KDV oranlarına yönelik önemli bir düzenlemeye imza attı. Hazine ve Maliye Bakanı Mehmet Şimşek, bazı işletmelerin yeme içme hizmeti yerine gıda ürünü satışı yapmış gibi göstererek düşük KDV oranları uyguladığını tespit ettiklerini, yapılan düzenlemenin bunun önüne geçmek için olduğunu açıkladı.

Şimşek, yapılan düzenlemeyle lokanta, kafe ve pastanelerde satılan yiyecek ve içeceklerde KDV oranlarının artırıldığı yönündeki iddialara ilişkin konuştu. Şimşek, "KDV artışı yapılmadı, mevcut oranlar korunuyor ancak yanlış uygulamaların önüne geçilecek" şeklinde konuştu. Bakanlık, işletmelerin vatandaşlardan aldıkları KDV'yi doğru şekilde belgelendirmeleri gerektiğini vurguladı.

YENİ KDV DÜZENLEMESİ NASIL OLACAK?

Yeni düzenlemeye göre, lokanta ve benzeri işletmeler sunulan hizmet veya satılan ürünler için KDV'yi yüzde 10 olarak hesaplayacak. Alkollü içeceklerde ise KDV oranı yüzde 20 olacak. Ayrıca, telefon veya internet üzerinden yapılan siparişler de dahil olmak üzere tüm satışlar bu oranlar çerçevesinde değerlendirilecek.

UYGULAMANIN YÜRÜRLÜĞE GİRİŞ TARİHİ

Tebliğ, mayıs ayı başında yürürlüğe girecek. Bakan Şimşek, bu düzenlemenin, vatandaşların mağdur edilmesini önlemek ve devletin vergi gelirlerinin korunmasını sağlamak amacı taşıdığını belirtti. Aynı zamanda, şeffaflık ve adaletin sağlanması adına önemli bir adım olarak değerlendiriliyor.