Bursa
Parçalı Bulutlu
17.8°
Başka Gazete

Besin tercihleri ruh sağlığını etkiliyor

2024.04.22 17:45 Son Güncellenme: 2024.04.22 17:50 - YAŞAM

Araştırmalara göre günlük yaşamdaki besin tercihleri ruh sağlığı üzerinde etkili oluyor.

Besin tercihleri ruh sağlığını etkiliyor

Araştırmalara göre, günlük hayatta tüketilen besinler, bedensel sağlığın yanında ruhsal sağlığı da etkiliyor.

Diyetisyen Kübra Sert, ruh haline iyi gelen besinlerle ilgili önerilerde bulunarak "Tükettiğimiz besinlerin beden sağlığımıza olduğu kadar ruh sağlığımıza etkileri de çok önemli" dedi.

Sert; doğru besin tercihleriyle depresyon, anksiyete gibi duygu durum bozukluklarının etkilerini azaltmanın mümkün olduğunu söylüyor.

Bireylerin stres altındayken genellikle çikolata ve pasta gibi kendilerini rahatlatacak yiyeceklere yöneldiğini belirten Sert, "Bunun sebebi; bu besinleri tükettikten sonra beyinde bulunan ödül merkezinin uyarılmasıyla stres seviyesinin azalmasıdır. Günlük beslenmede sürekli yüksek enerji içeren besinlere maruz kalmak, ilerleyen dönemlerde birçok kronik ve mental bozukluklara neden olabilir. Obezite, diyabet, hipertansiyon, kardiyovasküler hastalıklar, depresyon, anksiyete gibi hastalıkların oluşmasında beslenme büyük bir rol oynar" dedi.

Doğru beslenme tarzı ile beyin fonksiyonlarının etkili çalışmasına katkıda bulunulduğuna dikkat çeken Sert, "Belirli gıdalar, sinirler arası iletişimi sağlayan nörotransmiterlerin öncüleri olduğundan, beynin kimyasal bileşimini ve beyin fonksiyonlarını etkiler. Tüketilen besinlerin çeşitliliğine göre mental sağlık ve ruh hali etkilenebilir" diye konuştu. İşte ruh sağlığı üzerinde olumlu etkileri olan besinler:

Kakao: Endorfin salgılanmasına destek olan kakao kişinin kendini mutlu hissetmesini sağlar. Yeterli porsiyonlarda çikolata tüketimi hem lezzetiyle hem kokusuyla mideyi ve beyni besler. Güçlü bir antioksidan içeriğine sahip çikolatanın yapılan bazı çalışmaların sonucunda kalp hastalıkları üzerindeki olumlu etkileri gözlemlendi.

Balık: Deniz ürünleri tüketimi vücuttaki serotonin miktarını artırarak, ruh hali üzerinde olumlu etkiler gösteriyor. Bunun yanında artan omega-3 alımıyla beraber uyku ve iştah kontrolünün sağlamsına fayda gösterir.

Meyve ve sebze:Antioksidan içeriği yüksek olan besinlerdir. Vücuttaki inflamasyon seviyelerini düşürücü etki gösterir. Özellikle muz tüketimi, yüksek potasyum içeriğinden kaynaklı sinir sisteminin güçlenmesine yardımcı olur. İlkbahar ve yaz döneminde bollaşıp çeşitlenen meyve ve sebzeleri tüketmenin depresyon ve duygu durum bozuklukları üzerinde olumlu etkileri bulunuyor.

Kuruyemiş: Yağlı tohumlar olarak da bilinen kuruyemişler, E vitamini deposudur. Serotonin üretiminden sorumlu triptofandan zengin besin öğeleridir. Triptofan içeriklerinin yüksek olması sebebiyle doğrudan ruh hali üzerinde olumlu etkilere sahiptir.

Fermente gıdalar:Sindirim sistemiyle bağlantılı olarak, fermente gıdaların tüketimi zihinsel sağlığı olumlu yönde etkiliyor. Vücuttaki serotoninin yüzde 90'ı bağırsaklarda üretiliyor. Bağırsak sağlığı, iyi bir ruh haline sahip olmak için önem taşıyor. Yoğurt, kefir, kombu çayı, turşu gibi fermente gıdalar, bağırsak sağlığını olumlu yönde etkileyerek ruh halini düzenlemeye katkı sağlıyor.

Su: Yeterli su tüketimi, vücut fonksiyonlarının düzenli çalışabilmesi için oldukça önemli. Günlük olarak; "Kilo x 30" kuralı ile günlük tüketilmesi gereken su miktarı hesaplanabilir. Yapılan bazı çalışmalarda; yüzde 5'lik su kaybının bile dikkat bozukluklarına neden olarak ruh halini olumsuz etkilediği gözlemlendi. Bu nedenle yeterli su tüketimi mutlu hissetmeyi sağlıyor.