Bursa
Parçalı Bulutlu
12.7°
Başka Gazete

Bursa Milletvekili Pala: Acil servisler yalnızca acil hastalar içindir

2024.04.29 08:44 Son Güncellenme: 2024.04.29 08:53 - BURSA

CHP Bursa Milletvekili Prof.Dr. Kayıhan Pala, 27 Şubat 2024 tarihinde verdiği bir soru önergesi ile Sağlık Bakanına ülkemizde acil servislere çok yüksek başvuru yapılmasının nedenlerini sormuştu. Pala'nın soru önergesinde "yeşil alan" olarak tanımlanan ve acil olmayan hastaların muayenesi ve tedavisi için ayrılan alanın, dünyada başka bir ülkede olup olmadığı da Bakan Koca'ya sorduğu sorulardan biriydi. Ancak Sağlık Bakanı acil servislere yüksek başvuru ve nedenlerine ilişkin toplam 9 sorunun hiçbirine, yanıt verme süresi geçtiği halde henüz cevaplamadı.

Bursa Milletvekili Pala: Acil servisler yalnızca acil hastalar içindir

Pala: Acil servisler yalnızca acil hastalar içindir!

CHP'li Pala "AKP tarafından 2003 yılında Sağlıkta Dönüşüm Programı adıyla yürürlüğe konan neoliberal sağlık reformları iflas etmiştir ve bu iflasın en önemli göstergelerinden biri de sağlık hizmetlerine erişimle ilgili sorunlardır. Kamu sağlık kuruluşlarından randevu alamayan hastalar çareyi acil servislere başvurmakta buluyor. Oysa acil servisler yalnızca acil hastalar içindir. Dünyanın hiçbir iyi işleyen sağlık sisteminde acil servislerde acil olmayan hastalara bakılmaz; çünkü acil olmayan vakaların acil servislere başvurması, acil hastalara zamanında müdahaleyi engelleyebilir" açıklamasında bulundu.

CHP'li Pala'ya göre acil servislere acil olmayan hastaların başvurması nedeniyle yaşanan yoğunluk, acil hastalara zaman geçirmeden bakılmasını engelliyor ve sağlıkta şiddet açısından da risk oluşturuyor.

2023 yılında ülkemizde acil servislere toplam 150 milyon 523 bin 406 başvuru gerçekleşti.

CHP'li Pala acil servis başvuru sayısının yüksekliği adına yaptığı açıklamada; "Bu dünya çapında bir rekor! 100 kişi başına acil servise başvuru sayısı OECD ülkelerinde ortalama olarak 27 iken, ülkemizde 100 kişi başına 177 acil servise başvuru gerçekleşmiş. Dünyada nüfusundan fazla acil servise başvuru yapılan tek ülkenin Türkiye olduğu, böylece 2023 yılında da maalesef tescillenmiş oldu." dedi.

CHP'li Pala açıklamasının devamında; "Sağlık Bakanı Sağlıkta Dönüşüm Programından ivedi olarak vazgeçmeli! Hem hastaların hem de acil servis çalışanlarının sağlığı ve güvenliği açısından acil servislerde yalnızca acil hastalara bakılması sağlanmalı!" vurgusunu tekrarladı.